Posted by: Daniel | October 4, 2011

Cam câtă cianură e într-o cafea?

Agenţiile de PR ale RMGC ale căror preşedinte de-facto este Traian Băsescu, susţine sus şi tare că în iazul de decantare de pe Valea Cornii va fi concentraţie de cianura cât într-o cafea. Hai să vedem cam cât  de adevărată este această idee. Ca să înţelegeţi ce scriu mai jos trebuie să aveţi cunoştinţe elementare de chimie, cam la nivel de clasa a VI-a şi să fi băut câteva cafele. Daca aţi chiulit la chimie pe a VI-a îmi pare rău.

Cianura în sine nu este o substanţă chimică, este o clasă de substanţe şi există mai multe tipuri de cianuri. Dintre toate tipurile ne interesează:

  • Acidul Cianhidric (HCN)
  • Cianura de sodiu (NaCN)
  • Cianura de potasiu (KCN)

Cianura de sodiu şi cianura de potasiu sunt cele 2 tipuri de cianuri care se folosesc la separarea minereului de aur. Acestea nu se găsesc în stare naturală, producerea lor făcându-se din acid cianhidric.

Cianura de sodiu: HCN + NaOH → NaCN + H2O

Cianura de potasiu: HCN + KOH → KCN + H2O

Acidul cianhidric se găseşte în cantităţi mici în stare naturală inclusiv în boabele de cafea, în frunzele de tabac, în sâmburii de cais etc.

Să analizăm puţin comportamentul acestuia în cafea: Cianura se evaporă la 28 de grade celsius. Cafeaua fierbe la 100. Având în vedere că majoritatea cafelei care se bea dimineaţa este fierbinte, cantitatea de cianură din acea cafea s-a evaporat de mult.

Acum poate vă întrebaţi ce se întâmplă cu toţi vaporii de cianură care se evaporă dimineaţa din atâtea cafele câte se beau. Răspunsul e simplu: Acidul cianhidric este o substanţă foarte instabilă care în momentul în care s-a găsit în stare libera se descompune cu alte substanţe din aer.

Nu aceleaşi lucruri sunt valabile însă cu cianura de potasiu şi cianura de sodiu. Acestea nu se găsesc în stare naturală şi trebuiesc produse chimic. Evaporarea acestora se face la aceeasi temparatură, dar spre deosebire de acidul cianhidric acestea nu se descompun rămânând în stare liberă şi prezentând un pericol direct pentru oamenii din zone.

Un iaz de decantare nu este comparabil cu o ceaşcă de cafea. Cianura depozitată acolo este produsă chimic şi nu se descompune natural decât foarte greu. Cantitatea imensă şi nu concentraţia face ca evaporarea care se întâmplă în toată masa acesteia să se deverseze cantităţi uriaşe de cianură în aer. Aceştia odata eliberaţi sunt duşi de curenţi pe o rază de până la 100 de km.

Nu-i aşa că v-am speriat puşin, domnilor de la Cluj?

Advertisements

Responses

  1. bravo Dane , nota zece pt logica intai si apoi pt mica lectie de chimie 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: